Naziv programa: Škola igranog filma

Trajanje programa: 3 ciklusa godišnje (zima, proljeće i jesen)

Trajanje jedne radionice: 8 tjedana (2-3 sata tjedno)

Organizacija: Udruga Kaooossss

Kontakt osoba: Jura Troje

Telefon: 098 532 523

E-mail: jura@kaooosss.hr

Program je stvoren nakon 10 godina iskustva i više od 50 radionica igranog filma za djecu u Hrvatskoj i izvan nje, a do danas je uspješno realiziran u suradnji s 5 zagrebačkih škola. Rezultat su brojni zadovoljni polaznici i filmovi koji su nama i školama donijeli ukupno 4 državne nagrade, od kojih bismo izdvojili izniman uspjeh na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece 2019. u Sisku, gdje smo dobili 1. nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda, te 1. i 2. nagradu Ocjenjivačkog suda djece.

Izvrsnost Škole igranog filma potvrđujemo preporukom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Program je prepoznat i kao javna potreba u kulturi Grada Zagreba, a ove godine ćemo nadopuniti filmsku opremu i sredstvima koje nam je, prepoznavši ovaj projekt, odobrio Hrvatski audiovizualni centar.

Osim suradnje sa školama, radionice po tom programu redovito vodimo i na ljetnim festivalima poput Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik i Ljetne škola filma Šipan.

Članovi smo Hrvatskog filmskog saveza, svjetske organizacije Youth Cinema Networka, filmove redovito prevodimo i šaljemo na međunarodne festivale. Time doprinosimo umrežavanju djece i mladih, te promociji hrvatske digitalne kulture te medijske kreativnosti i pismenosti.

Naš najveći ponos je činjenica da polaznici radionica imaju potpunu kreativnu kontrolu nad svojim idejama i filmovima, da zaista u 35 planiranih sati uspijevamo od odgovora na pitanja „Što je to dječje filmsko stvaralaštvo?“ i „Što je to kratki igrani film?“ doći do dvije premijere za svaku radionicu. Svečane, u kinu Tuškanac i školske, u organizaciji škole partnera.

Posebno bismo istaknuli da mlade učenike znanjem koje im dajemo osnažujemo na svjetskoj razini. Naš prvi član, nekad desetogodišnji polaznik radionice, a danas mentor i dopredsjednik udruge Noa Nikolić upisuje se na fakultet u Clevelandu, SAD, smjer filmska produkcija.

Na videu ispod možete vidjeti kako je izgledala premijera 2019. godine:

Klikom ovdje možete naći dodatnu projektnu dokumentaciju te preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.