Godina 2018. nam je po nekim pokazateljima bila najuspješnija godina do sad. Program
Škola igranog filma je u proljetnom ciklusu bio napunjen do kraja – 30
učenika u 3 škole. To ljeto održali smo smo ljetne radionice u Šibeniku i
na Šipanu i napravili odlične filmove, a putovali smo po festivalima u
Giffoni, na Brač i u Dubrovnik. U jesen je krenula Škola igranog filma +.
Sudbina je htjela da film Istraživači koji je snimljen u toj najuspješnijoj
godini u svijet krene tek 2019., naše najuspješnije godine po broju
priznanja i raznovrsnim suradnjama.
Evo priče o Istraživačima iz perspektive voditelja.

Istraživači

Produkcija: OŠ dr. Ivan Merz i Kaooosss

Film je nastao na radionici u sklopu programa Škola igranog filma udruge Kaooosss u suradnji s OŠ Ivan Merz.

Mentor im je bio Jura Troje.

 

Ambiciozna skupina

S ovom radionicom krenuli smo poletno i ambiciozno. Ekipi koja se sastaje u Merzu ovo je bio drugi zajednički projekt – godinu ranije održali smo prvu povijesnu Školu igranog filma upravo u Merzu, s najmlađom filmskom ekipom do sad (3. i 4. razred) i nakon pravog vatrometa ideja snimili film „Moraš doma!“ – o prijateljstvu, bliskim susretima treće vrste, plesnom borbom i nenasilnom pobjedom čovječanstva.

Godinu dana kasnije imali smo iskusniju i ozbiljniju ekipu, napravili 3 nove filmske vježbe (režija, kamera, svjetlo, montaža) i bacili se na posao stvaranja filmske priče. Jedan od uzora bila je serija „Stranger Things“, u kojoj se kao i u Istraživačima svi protagonisti voze biciklima. Napravili smo vrlo zanimljiv scenarij sa 7 različitih naslova, odlučili smo finalni naslov odabrati u montaži. Polovica filmske ekipe dolazi iz obližnje OŠ I.G. Kovačića, gdje smo među roditeljima pronašli odličnog­ glumca Živka Anočića, koji je pristao glumiti umornog i dekoncentriranog profesora. Isplanirali smo snimanje na 6 lokacija i nacrtali knjigu snimanja…

 

Prokletstvo drugog filma

Snimanje je krenulo izuzetno ozbiljno, od ranog jutra. Prva scena na ulicama, žurili smo brzo snimiti sve kadrove s letcima jer su ih ljudi počeli zabrinuto čitati, dok smo im mi objašnjavali da je to dio filma. Nastavili smo sa scenom izlaska iz škole i početka avanture ispred Merza, scenu učionice snimili smo u Kovačiću (ali bez profesora kojeg smo dosnimili par tjedana kasnije u skroz drugoj učionici!), šumske scene vožnje biciklima uz potok Bliznec, došli smo do napuštene bolnice Brestovac, snimili ulazak, napravili pauzu, pojeli pizze i tada se raspala koncentracija i krenulo je divljanje…

Zbog sigurnosnih razloga smo prekinuli snimanje! Snimili smo samo kadrove s profesorom i „Nestalim“, koji su strpljivo čekali sa strane.

 

Tada su se krenule nizati nezgode.

Bližio se kraj školske godine i od silnih obaveza više se nismo mogli skupiti za snimanje. Išli smo još dvaput na Sljeme, u dvije ture, pa smo morali jako paziti na kontinuitet… Baš taj tjedan se zbog radova zatvorila Sljemenska cesta pa smo se oba puta morali vraćati sat vremena dužim putem preko Zagorja, ­na zadnjem snimanju je pala kiša ali srećom imali smo sve eksterijere snimljene pa smo samo morali paziti da se kiša ne vidi kroz prozore… Ali nas je na Brestovcu iznenada dočekalo stotinjak mladih Amerikanaca naoružanih puškama za paintball! Dali su nam 15 minuta za brzo dosnimavanje između dvije runde igre… Snimili smo, zadnjim snagama. Nažalost, više nije bilo vremena za montažu i tako smo ljeto 2018. dočekali s nemontiranim filmom, premijera 2018. je prošla bez Istraživača.

 

Najteže je dovršiti film

Filmska ekipa iz Merza je konstantno pitala kada mogu završiti montažu, zainteresirani su bili i roditelji i polaznici, imali smo pripremljenu čak i autorsku glazbu koju su napravile Nora i Marla, troje polaznika je nastavilo s novim projektima u programu Škola igranog filma +, Borna je glumio u filmu „Joker u rukavu“ na Kajzerici, a Istraživači su se polako završavali i dočekali ono što im priliči – velika premijera pred punim kinom Tuškanac!

https://vimeo.com/348877161

 

Festivalski život

Film nas je naučio strpljenju, disciplini i timskom radu. Predugo smo čekali premijeru, ali najbitnije je da smo ju dočekali. I onda je film krenuo u festivalski život. U jesen 2019. prikazan je u službenoj selekciji Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, međunarodnog Dubrovnik film festivala i velikog dječjeg filmskog festivala Camera Zizanio u Grčkoj!

 

Na dječjoj reviji proglašen je drugim najboljim po mišljenju Ocjenjivačkog suda djece i najboljim u Hrvatskoj po mišljenju Stručnog ocjenjivačkog suda!

Ovako su nas Borna i Marla predstavili na Reviji:

Borna: Mi smo svi bili ekipa iz škole tako da se nismo trebali stvarati nova prijateljstva. Snimanje Istraživača bilo je super iskustvo

Marla: Film “Istraživači” nije samo film, to je priča o prijateljstvu. Kada smo počeli raditi na ideji o filmu, već smo bili najbolji prijatelji, no samo snimanje filma je ono što je stvorilo prijateljstva koja se nikada neće prekinuti. Sve avanture kroz koje smo prolazili tijekom snimanja ostat će nam zauvijek u dobrom sjećanju. Većina emocija na filmu nisu bile gluma, već prave sirove emocije donešene raznim uzbuđenjima i šalama i to je ono što čini film posebnim. Drago mi je što sam imala prilike biti u takvom društvu i parcipitirati na takvom projektu. To ljeto nikada neću zaboraviti!

Nora je na zatvaranju festivala preuzela nagrade:

https://vimeo.com/379078851/b6a37ac3b3

https://vimeo.com/379078788/8a3e4ed17a

 

Snimili smo i reportažu za emisiju HRT-a Kokice!

 

Hvala Zvonku Piljeku, ravnatelju koji je prvi prepoznao program Škola igranog filma, hvala roditeljima koji su nas vozili na Sljeme i cijelo vrijeme podržavali i bodrili, hvala Živku Anočiću koji nam je pokazao kako je lako raditi s profesionalcima… Ostale zahvale su na odjavnoj špici.

 

I na kraju – uživajte u filmu!

https://vimeo.com/343000324

Istraživači iz perspektive voditelja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.